actie 2Herken je dit? Je weet wat je wilt, je hebt een droom die je dolgraag waar wilt gaan maken, maar je komt maar niet in actie. Er gebeurt eigenlijk helemaal niets. Telkens is er wel weer een andere goede reden om niet de eerste stap te zetten. Je hebt nog niet voldoende informatie, kennis of vaardigheden (vind je), je denkt dat je nog iets moet uitzoeken of je bent bang dat het je niet gaat lukken of je weet niet goed hoe of waar je moet beginnen (denk je). Misschien ben je wel zo creatief dat je nog andere (drog)redenen hebt bedacht om maar te blijven uitstellen en afwachten. In deze blog geef ik je drie eenvoudige manieren die je helpen om wél in actie te komen om je dromen te realiseren.

Tip 1: Bedenk de eerste, kleine stap die je zonder angst zou kunnen zetten en zet deze!

Wat is die eerste stap die je wél zou kunnen zetten? Maak het niet te groot. Velen maken de fout de eerste stap (véél) te groot te maken of er zo veel druk op te leggen, zo van: het móet wel in één keer goed gaan! Neem eens even wat afstand, maak het luchtiger, wat zou dan je eerste, kleine stap zijn?
Het mooie van in beweging komen is dat je nieuwe ervaring opdoet, wat kennis opdoet, met nieuwe mensen in contact komt. En van daaruit kun je weer een nieuwe actie zien of ontdekken (hoe klein ook) die je nooit had kunnen weten als je de eerste stap niet  had gezet. Weet je dan absoluut 100% zeker dat je dat dichter bij je doel brengt? Nee, er zijn garanties, je zult het zelf moeten ontdekken. Maar een goede graadmeter is: wat zegt je gevoel erover? Word je er blij en enthousiast van? Dan zit je op de goede weg. Vertrouw er maar op.

Misschien is wel de eerste stap het bedenken van de eerste stap! Wat zou je kunnen doen of wie zou je daarbij om hulp kunnen vragen?

Tip 2: Stop met je zorgen maken over het hoe

Ik hoor vaak van mijn klanten: ‘Ja, maar, ik weet gewoon niet hoe ik mijn doel kan bereiken!’ Zij doen vaak wat ze al hun hele leven gedaan hebben: ze zitten vast in het patroon van probleem oplossen door heel hard te gaan denken en analyseren. En dan merken ze dat ze geen antwoord vinden. En schieten dan in de oplossing: nóg harder denken!
Dat heb ik zelf ook jarenlang gedaan. Tot ik ontdekte dat ik me volledig aan het ‘vastdenken’ was en er goed beschouwd niets gebeurde; ik kwam gewoon niet in actie. Ik ben meer gaan opletten waar mijn aandacht ‘als van-zelf’ naar toe werd getrokken en ben dat spoor gaan volgen. Meer intuïtief dan beredeneerd. Dat was heel onwennig in het begin. Totdat ik inzag dat ik zo in nieuwe, soms spannende, maar wel leerzame situaties terechtkwam die me verder brachten op mijn pad. Stappen zetten werd makkelijker, luchtiger, moeitelozer én ik kwam en kom steeds dichter bij mijn doel.
Wat zou er gebeuren als je eens stopt met focussen op denken aan het ‘hoe’ en gaat doen wat je intuïtie je ingeeft? Gewoon als experiment. En kijk dan eens wat er gebeurt. Het hoeft allemaal niet in één keer goed of perfect. Vaak weten mensen stiekem wel wat ze ‘eigenlijk‘ (dat woord komt dan vaak voor!) zouden kunnen gaan doen, maar ze houden zichzelf dan toch nog tegen.

Tip 3: Voel de angst en doe het toch! Je bent kennelijk op de goede weg, anders zou het niet spannend zijn.

Stel je weet wat je eerste stap is, welke actie je kunt ondernemen. Maar… je denkt ‘ja maar, wat als…’ of ‘dat heb ik nog nooit gedaan, dat durf ik niet’. Wat als je eens wat afstand neemt en naar jezelf en je eigen gedachten kijkt en jezelf afvraagt: hoe kan ik dit wél gaan doen (i.p.v. de focus te leggen op ‘waarom niet’)? En wat gebeurt er als je dat angstgevoel interpreteert als een signaal dat je op de goede weg zit? Elke stap die je nog nooit hebt gezet, elk gedrag dat je nog nooit hebt laten zien is namelijk onwennig en voelt mogelijk heel oncomfortabel aan. Je bent aan het leren en nieuwe dingen aan het ontdekken. Hartstikke mooi! Dat is ook nodig, want als je blijft doen wat je altijd hebt gedaan, dan blijf je krijgen wat je altijd hebt ontvangen. En je wilt juist iets nieuws ervaren! Dus: zet die stap en ontdek!

Ben jij je bewust hoe je jezelf ‘vastdenkt’? Of is het je gelukt om in actie te komen om je droom te gaan realiseren? Wat heb je gedaan om dat mogelijk te maken?

Ik nodig je uit om in het reactieveld hieronder je ervaringen te delen! Misschien heb jij nog aanvullende tips waar anderen van kunnen profiteren?

Deel, tweet, share dit blog door de social media knoppen aan te klikken als je denkt dat het waarde toevoegt aan jouw netwerk!