27Zoals ik in mijn e-book al schreef ben ik al vanaf jonge leeftijd geïnteresseerd in hoe je een prettig en succesvol leven kunt leiden. Maar een ‘handboek voor het leven’ bestaat eigenlijk niet. Nu vond ik het tijd worden om eens te gaan zitten en rustig te reflecteren om een lijst te maken met de 27 dingen die je zelf kunt doen om een succes- en betekenisvol leven te leiden. Waarom 27? Het nummer 27 is altijd al mijn nummer geweest; ik ben geboren op de 27ste en op vele manieren komt dit nummer steeds weer terug. Ook is 27 mooi te verdelen in 3 delen. Dus vandaag geef ik je in dit blog de eerste 9 dingen die je zelf kunt doen om een succes- en betekenisvol leven te leiden. Uiteraard heb ik me laten inspireren en zul je een aantal punten ongetwijfeld herkennen of eerder gezien hebben. Maar dit is mijn lijst. Ik hoop je hiermee aan het denken te zetten, zodat je actie gaat ondernemen om meer succes en betekenis in je leven te ervaren. Veel leesplezier!

#1 Kijk naar jezelf met ‘ware’ ogen

Je leven verbetert alleen als je bereid bent risico’s te nemen en kansen te benutten. Een juist zelfbeeld is in alles het startpunt. Op welk gebied liggen jouw kwaliteiten en competenties, waar ben je nu écht goed in? En wat vind je belangrijk in je werk en je leven, wat zijn je kernwaarden? Wees eerlijk naar jezelf, overschat jezelf niet, maar wees zeker niet te bescheiden!

#2 Zorg eerst voor jezelf, dan voor de ander

Velen hebben de neiging te zorgen voor alles en iedereen om zich heen behalve zichzelf. Sta jezelf toe dat jijzelf op de eerste plaats staat. Pas dan kun je met ál je energie en aandacht er voor een ander zijn. Niet voor niets moet je in een vliegtuig als de druk wegvalt het zuurstofmasker eerst bij jezelf omdoen en dan pas bij een ander. 

#3 Wees altijd jezelf

Er zullen altijd mensen zijn die mooier, slimmer, jonger, rijker, succesvoller, etc. zijn, maar zij zullen nooit zoals jij zijn. Jij bent uniek. Verander niet zodat anderen je aardig zullen vinden. Continu willen voldoen aan de verwachtingen van anderen is onmogelijk en leidt maar tot één uitkomst: burn out. Wees jezelf en de juiste mensen zullen de ‘echte jij’ leuk vinden.

#4 Vergeef jezelf de fouten uit het verleden

Je bent niet je fouten of je worstelingen. Alles wat ooit gebeurd is in je leven heeft je voorbereid op het moment dat nu staat te gebeuren.

# 5 Vergeef anderen, laat verwijten los

Leef je leven niet met haat in je hart; dit doet jou meer pijn dan degene op wie de haat is gericht. Vergeving is niet zeggen dat datgene wat gebeurd is oké is. Het is zeggen dat datgene wat de ander zei of deed jouw geluk niet (langer) in de weg staat. Vergeven doe je voor jezelf en alleen voor jezelf. Het geeft je rust en vrijheid.

#6 Gelukkig ben je al – geluk is niet te koop

De dingen die ons echt gelukkig maken zijn gratis: liefde, een knuffel, een glimlach, echte aandacht. Kijk voor geluk naar jezelf, niet naar anderen. Velen geloven dat de volgorde van geluk in het leven ‘hebben-doen-zijn’ is (als ik veel geld heb, dan ga ik een verre reis maken en dan ben ik gelukkig). Dit leidt vaak tot teleurstelling en je bent eigenlijk altijd onderweg naar ‘geluk’, maar je komt nooit aan. Wat zou er gebeuren als je de volgorde eens omdraait en verandert in: ‘zijn-doen-hebben’ (ik ben gelukkig, van daaruit ga ik doen wat ik wil en heb ik plezier)? Probeer het eens!

# 7 Tel je zegeningen, wees dankbaar.

Focus niet op wat een ander heeft en jij niet, maar geef aandacht aan wat je allemaal wel hebt en wees daar dankbaar voor.

# 8 Doe wat je hart je ingeeft, houd contact met je intuïtie

Luister naar je innerlijke stem, bepaal wat je wilt bereiken. En blijf in contact met je intuïtie, terwijl je op pad bent om je doel te verwezenlijken. Soms is het namelijk nodig om tussentijds bij te stellen of aan te passen. Je intuïtie vertelt je van-zelf of je nog steeds op het goede pad bent.

# 9 Neem verantwoordelijkheid voor je leven

De mate waarin je je dromen waarmaakt hangt af van de mate waarin je bereid bent verantwoordelijkheid te nemen voor je leven. Als je anderen de schuld geeft van wat jij doormaakt wijs je die verantwoordelijkheid in feite af en geef je anderen de macht over dat deel van je leven.

Dit waren de eerste 9 dingen die je zelf kunt doen om een succes- en betekenisvol leven te leiden. Houd deze website in de gaten; volgende week volgen nummer 10 t/m 18.

 

Ben je geïnspireerd geraakt of aan het denken gezet? 

Ik nodig je uit om in het reactieveld hieronder je ervaringen te delen! Misschien heb jij nog aanvullende tips waar anderen van kunnen profiteren?

Deel, tweet, share dit blog door de social media knoppen aan te klikken als je denkt dat het waarde toevoegt aan jouw netwerk!