27cDit is het laatste blog in een serie van 3 over de 27 dingen die je zelf kunt doen om een succes- en betekenisvol leven te leiden. Je vraagt je misschien af of ik zelf alle 27 acties echt toepas in mijn leven? Eerlijk gezegd: nee, niet allemaal. Veel punten pas ik echt dagelijks toe, andere ken ik alleen op cognitief niveau (het niveau van ‘weten en begrijpen’), maar ‘leef’ ik nog niet. Deze heb ik nog niet geheel ‘eigen’ gemaakt. Ik ervaar het als een continu proces van bewustzijn, toepassen, evalueren, leren en bijstellen. En soms vergeet ik dingen toe te passen; de eerste stap is telkens weer bewustzijn: wat doe ik, wat wil ik, wie wil ik zijn in deze situatie? Hieronder volgen de 3e negen dingen die je zelf kunt doen om een succes- en betekenisvol leven te leiden. Ik wens je wederom veel inspiratie en leesplezier!

 #19 Heb vertrouwen in wat je doet

Iets doen en het fout doen (als dat al kan) is op zijn minst 10x zo productief als niets doen. Elk succes is gebouwd op een stapel fouten. Je zult nooit meer spijt krijgen van wat je gedaan hebt, dan van wat je allemaal niet gedaan hebt.

#20 Koester degene die je ontmoet

Iedereen die je ontmoet, ontmoet je voor (of met) een reden. Ga eens actief op zoek naar die reden en leer, groei.

# 21 Overtref alleen jezelf

Wees niet bezig met wat anderen doen, of beter doen dan jij. Concentreer je op jezelf en je eigen prestaties. Succes gaat over jou en alleen over jou.

# 22 Jij bepaalt het niveau waarop je wilt leven, niet iemand anders

Verlaag je standaarden niet voor degenen die weigeren die van hen te verhogen.

#23 Zie de schoonheid in de klein(st)e momenten

Geniet van de kleine dingen, omdat juist die dingen op een dag juist groot blijken te zijn geweest. Het grootste deel van je leven zal juist bestaan uit die naamloze momenten die je deelt met iemand die je belangrijk vindt.

#24 Alles is een kladversie

Toen een aantal maanden geleden iemand tegen me zei ‘alles is een kladversie’ viel een hele last van mijn schouders. Natuurlijk wist ik dit eigenlijk wel, maar op deze manier gezegd had ik het nog niet gehoord. Ik realiseerde me (wederom en op een dieper niveau dan voorheen) dat het niet gaat om perfectie, dat het wél gaat om actie en vooruitgang, leren. 

# 25 Spreek jezelf uit

Als niet iets niet helemaal naar je zin is of het gaat even wat minder lekker, zeg dat dan ook! Het is helemaal oké als je het even niet meer ziet zitten. Je hoeft niet altijd sterk te zijn en er is geen enkele reden om continu te bewijzen dat alles goed gaat. Je zou je ook geen zorgen hoeven maken wat andere mensen denken. Huil als het nodig is, het is gezond om je emoties te uiten. Hoe sneller je dat doet, hoe sneller je weer in staat zult zijn te lachen.

# 26 Zorgen maken? Niet doen!

Check eens of je ergens zorgen over maken echt zin heeft. Het helpt niet om de last van morgen te verlichten, het ontneemt wel het plezier in vandaag. Een manier om te checken of je zorgen maken zin heeft is jezelf de vraag te stellen: is dit nog van belang over één jaar? Over 3 jaar? Over 5 jaar? Als dat niet het geval is dan is het het niet waard om je er zorgen over te maken.

# 27 Verwacht het positieve

Focus op wat je wilt dat er gebeurt. Als je elke ochtend wakker wordt met de gedachte dat er iets moois of geweldigs gaat gebeuren en je bent aandachtig en alert dan zul je vaak gelijk hebben.

27 activiteiten zijn er natuurlijk veel te veel om allemaal direct te onthouden, laat staan ook meteen toe te passen. Pak die acties eruit die je aanspreken, waar je aandacht iets meer blijft stilstaan. Kennelijk zijn die activiteiten nu voor jou relevant. Pas deze toe, speel ermee, experimenteer en kijk wat het je oplevert. Voor mij zijn ‘dankbaar zijn’ (#7) en ‘alles is een kladversie’ ((#24) op dit moment de belangrijkste. Mijn bewust toepassen hiervan zorgt ervoor dat mijn energie stroomt en dat ik mezelf niet tegenhoud in datgene wat ik wil doen. Dat geeft rust, plezier en vrijheid.
Ik hoop dat deze ’27 dingen die je zelf kunt doen om een succes- en betekenisvol leven te leiden’ je hebben geïnspireerd om tot actie over te gaan! 

Ik nodig je uit om in het reactieveld hieronder je ervaringen te delen! Misschien heb jij nog aanvullende tips waar anderen van kunnen profiteren?

Deel, tweet, share dit blog door de social media knoppen aan te klikken als je denkt dat het waarde toevoegt aan jouw netwerk!