dialoog3Herken je die innerlijke stem die jou bekritiseert? Die je exact vertelt wat je allemaal verkeerd of fout hebt gedaan? Een voorbeeld: je houdt een presentatie. De presentatie verloopt goed, mensen zijn enthousiast, je bent tevreden en op de terugweg in de auto begint je innerlijke stem tegen je te praten: ‘het duurde even voor je echt contact had met je publiek, sheet 3 had veel te veel tekst en dat plaatje op sheet 5 daar hadden maar weinig mensen aansluiting bij en, oh ja, je liep voor de zoveelste keer uit de tijd”. Herken je dat? Dat je innerlijke criticus ongezouten kritiek spuit en dat je je hele gevoel over je prestatie naar beneden bijstelt? Een aantal jaren geleden leerde ik hoe je van je innerlijke criticus je innerlijke coach maakt. Het heeft me veel gebracht en ik deel het graag met je. Hoe je dat stap voor stap doet, vertel ik je in dit blog.

 

Stap 1 Neem je innerlijke criticus waar

De eerste stap is je bewust te worden dat jij je denken niet bent. Neem afstand van je denken en bekijk wat er allemaal in je hoofd gebeurt. Dit vergt wat oefening in het begin. Het is eigenlijk een vorm van ‘spelen met je aandacht‘. Je denken gaat maar door, maar waar je je aandacht op richt heb je zelf in de hand. Benoem voor jezelf wat er gebeurt: ’He, daar is mijn innerlijke criticus (of woorden die beter bij je passen) weer!’ Eens kijken wat hij (of zij natuurlijk!) te zeggen heeft’. Van belang is te doorzien dat je innerlijke criticus gehoord wil worden. Hij (of zij) heeft eigenlijk het beste met je voor. Alleen, de vorm waarin de boodschap verpakt zit, is verkeerd gekozen of verkeerd aangeleerd.

 

Stap 2 Ga het gesprek aan en vertel hoe je toegesproken wilt worden

Voer een dialoog met je innerlijke criticus. Dit kan een beetje gek aanvoelen. Je kunt het in stilte doen (in je hoofd) of hardop. Zorg in dit laatste geval dat je alleen bent, anders zou het kunnen zijn dat degene in je buurt nu het definitieve bewijs heeft dat je gek bent geworden. Wat je doet is heel helder stellen: “Zó praat je niet tegen mij. Ik ben geïnteresseerd in de inhoud die je te vertellen hebt, maar we kijken niet terug alleen vóóruit. Je begint met een compliment en dan geef je aan hoe ik, in dit voorbeeld de presentatie, een volgende keer (nog) beter kan doen.”

 

Stap 3 Corrigeer wanneer je innerlijke stem oud-gedrag laat horen

Voor deze stap geef ik de dialoog weer die zou kunnen plaatsvinden. Innerlijke stem: ‘Oké, dus laten we kijken. Sheet 3 was dus veel te vol’. Jij: ‘Ho, stop. Dat is kijken naar het verleden. We beginnen met een compliment, daarna een tip over sheet 3.’ Innerlijke stem: ‘Juist ja, je presentatie kwam echt binnen bij een aantal mensen; je hebt ze echt geraakt. Mooi om te zien.’ Jij: ‘Dat is fijn om te horen, dankjewel.’ Innerlijke stem: ‘Wat je een volgende keer anders zou kunnen doen bij sheet 3 is niet 8 bullits gebruiken, maar hooguit 4. De punten 5, 6 en 7 kun je een volgende keer samen nemen onder de noemer xxx’. Jij: ‘Zo had ik het nog niet bekeken, dat is een uitstekend idee. Ik ga het aanpassen.’

Volgens mij heb je het idee van zo’n dialoog nu wel te pakken. Het vergt enige oefening in het begin, maar na een tijdje gaat je innerlijke stem zich echt gedragen als een innerlijke coach. Zeer betrokken, to-the-point en hij kent jou als geen ander. En nog gratis en altijd voor handen ook!

Stap 4 Neem zelf initiatief tot een innerlijk coach-gesprek

Deze laatste stap is zeer belangrijk. Ga niet zitten wachten tot de innerlijke stem zich meldt, maar ga zelf het coach-gesprek aan. Neem zelf het initiatief tot continue verbetering.

 

Conclusie

Door deze eenvoudige, maar mogelijk wel enigszins vreemd aanvoelende stappen echt te doorlopen en herhaaldelijk te oefenen kun je je grootste criticus transformeren in je beste en meest toegewijde coach. Een prachtig hulpmiddel waar je je leven lang plezier van hebt!

Hoe ga jij om met je kritische innerlijke stem?

Ik nodig je uit om in het reactieveld hieronder je ervaringen te delen! Misschien heb jij nog aanvullende tips waar anderen van kunnen profiteren?

Deel, tweet, share dit blog door de social media knoppen aan te klikken als je denkt dat het waarde toevoegt aan jouw netwerk!