wegwijzer2aDoelen stellen helpt je bij het succesvol bereiken van wat je wilt. Een open deur? Misschien wel, maar hoe vaak stel jij jezelf nu een concreet doel? Of begin je je dag zoals je altijd doet, reageer je op wat er gebeurt en op je afkomt en realiseer je je aan het eind van de dag dat je moe bent, maar niet echt weet wat je nu allemaal gedaan hebt en dat je zeker geen voldaan gevoel hebt?

Wat wil jij bereiken?

Herken je jezelf hierin? Neem dan eens ’s ochtends 2 minuten de tijd en stel jezelf de vraag: wat wil ik bereiken vandaag? Met deze simpele vraag plaats je jezelf ineens in de top 10% van ‘high achievers’. Maar dat is nog niet voldoende.

Onderzoek

Uit onderzoek blijkt dat 3% van de bevolking evenveel eigen vermogen heeft als de overige 97% bij elkaar. De nr. 1 onderscheidende factor (naast discipline, doorzettingsvermogen en lef) is dat zij concrete doelen stellen. ‘Wat is hier nu zo magisch of bijzonder aan?’ hoor ik je denken. Dat zit in de manier waaróp ze dat doen; zij kennen de 7 succesfactoren van doelen stellen niet alleen, maar passen ze ook consequent toe.

De 7 Succesfactoren van effectief doelen stellen

Succesvolle mensen:

1. schrijven hun doelen op

2. maken ze zo concreet mogelijk en vermelden daarbij de datum (2) (soms zelf het tijdstip!) waarop ze het doel bereikt willen hebben

3. leggen, bij het stellen van het doel, de focus 100% op het ‘wat’ en maken zich geen zorgen over het ‘hoe’

4. gaan uit van het volledige vertrouwen dat de manier waarop ze hun doelen kunnen bereiken gaandeweg het proces duidelijk wordt

5. nemen hun doelen herhaaldelijk door

6. visualiseren daarbij wat ze zien als het resultaat bereikt is

7. roepen, terwijl ze dat doen, het gevoel op dat ze hebben als ze hun doel bereikt hebben.

Als je dit toepast zul je merken dat je met meer focus aan de dag begint, dat je jezelf sterker voelt omdat je richting helder is. Ook merk je dat je als ‘van-zelf’ die mensen en situaties aantrekt die je dichterbij je doel brengen. Je alertheid wordt als het ware vergroot om kansen en mogelijkheden te zien. Het ‘enige’ wat je hoeft te doen is in te stappen en actie te ondernemen.

Conclusie

Kortom, neem elke ochtend even de tijd om je doelen voor de dag te stellen (nog beter, doe dit de avond tevoren) en op te schrijven. Lees deze 3x door en visualiseer daarbij het eindresultaat. En terwijl je dat doet roep je het gevoel op dat je zult hebben als je je doel hebt bereikt.

Sta open voor nieuwe resultaten en laat je verrassen door de kracht van deze actie. Ik ben zeer benieuwd naar je resultaten.

Ik nodig je uit om in het reactieveld hieronder je ervaringen te delen!
Misschien heb jij nog aanvullende tips waar anderen van kunnen profiteren?

Deel, tweet, share dit blog door de social media knoppen aan te klikken als je denkt dat het waarde toevoegt aan jouw netwerk!